Handig om te weten voor 1 juli!

Het eerste half jaar van 2024 zit er al weer bijna op. Dat betekent dat er normaal weer een paar veranderingen op de planning staan vanaf 1 juli. Halverwege het jaar zijn er namelijk vaak veel veranderingen in de wet die gaan gelden. Dit jaar is dat anders. Veel wetswijzigingen zijn afgekeurd. En zijn er dus geen nieuwe wetten vanaf 1 juli.

Wel zijn er andere punten waar wij u op willen wijzen die ook vanaf 1 juli gelden. Lees hieronder welke punten dat zijn.

Indexering minimumloon

Het minimumloon stijgt jaarlijks mee met de prijsstijgingen. Ook nu is dat weer het geval. Het minimumloon wordt per 1 juli dus weer hoger. Het gaat om een stijging van 3,09%. Het minimumloon stijgt daardoor van €13,27 naar €13,68. Dit geldt ook voor uitkeringen zoals de bijstand, AOW en UWV-uitkeringen.

Verdient u nu het minimumloon? Dan moet uw loon vanaf volgende maand dus hoger zijn!

Verval wettelijke vakantiedagen

U heeft ieder jaar recht op wettelijke vakantiedagen. Soms ook op bovenwettelijke vakantiedagen. Uw wettelijke vakantiedagen zijn 4 keer het aantal uur dat u wekelijks werkt. De bovenwettelijke vakantiedagen zijn de dagen boven deze 4 weken.

Wettelijke vakantiedagen vervallen een half jaar na het kalenderjaar waarin u ze heeft opgebouwd. 1 juli vervallen dus uw wettelijke vakantiedagen van het jaar 2023. Het kan zijn dat in de cao of uw arbeidsovereenkomst staat dat deze later vervallen. Weet u niet of dit voor u geldt? Kijk dit dan na in uw cao (als deze voor u geldt). Of in uw arbeidsovereenkomst. Komt u er niet zelf uit? Dan kunt u het bij uw werkgever navragen.

Heeft u nog wettelijke vakantiedagen over? Dan moet uw werkgever dit tegen u zeggen. Als hij dit niet doet, houdt u recht op uw vakantiedagen. Samen met uw werkgever kunt u afspreken wanneer u uw vakantiedagen alsnog opneemt.