Stakingen

Het is de laatste tijd vaak in het nieuws: werknemers die staken.

Wat zijn stakingen nou precies en waarom wordt er door mensen gestaakt? Wij leggen het u uit!

Wat is een staking?

Staken is een heftige vorm van samen in actie komen tegen een werkgever en wordt vaak door een vakbond georganiseerd is. Werknemers leggen hierbij tijdelijk hun werk neer omdat ze een beter loon willen, betere arbeidsvoorwaarden in hun contract willen of een cao niet door is gezet.

Waarom staken mensen?

Werknemers staken om druk uit te oefenen op hun werkgever. Een werkgever wordt namelijk vaak hard geraakt door een staking. Hij heeft geen tot bijna geen mensen die voor hem werken tijdens de staking en hij mag geen uitzendkrachten inhuren om het werk over te nemen van de werknemers. Een staking moet als laatste redmiddel gezien worden. Dit betekent dat er pas gestaakt wordt als er tijdens onderhandelingen met de werkgever geen oplossing is gekomen en de werknemer het niet eens is met de voorwaarden van de werkgever.

Wat zijn iemands rechten bij een staking?

Iedereen mag staken. Dit betekend dus dat alle werknemers in een bedrijf mee mogen staken, zelfs als ze geen lid zijn van de vakbond. Ook moet de werkgever ervoor zorgen dat men veilig kan staken. Tijdens een staking mag de werkgever je niet ontslaan, intimideren, bedreigen of straffen opleggen. Meestal wordt een staking aangekondigd door een vakbond. Als je lid bent van een vakbond heb je tijdens het staken ook recht op een stakingsuitkering of rechtsbijstand van de vakbond. Hier heb je geen recht op als je geen lid bent. Als je ervoor kiest om lid te worden, moet je wel een verklaring ondertekenen dat je minimaal 1 jaar lid blijft. doe je dat niet, dan moet je de stakingsuitkering terugbetalen.